Kamil Kowalik

Biography

Wraz z ukończeniem szkoły średniej rozpocząłem karierę zawodową w Wielkiej Brytanii na pozycji pomocy kucharza. Pracowałem w jednym z najlepszych hoteli w Cumbrii (Castle Green Hotel), w gronie bardzo doświadczonych kucharzy oraz pod okiem szefa Justina Woods’a w restauracji kładącej duży nacisk na świeże lokalne produkty. Ta praca zmotywowała mnie do podjęcia edukacji w tym kierunku. We wrześniu 2007 roku w raz z podjęciem nauki w Kendal College na kursie NVQ 2 in Professional Cookery (Gastronomia Profesjonalna poziom 2) zostałem awansowany na stanowisko Commis Chef w Alexanders the Pub należącego do Castle Green Hotel.

W szkole kucharskiej pracowałem pod nadzorem doświadczonych szefów kuchni z Angli i Francji m.in: Richard Axford, Yanick Lequitte, Simon Hansen i master chef Mike Mounfield. Restauracji w której każdego tygodnia wydawaliśmy posiłki w Kendal College zostały przyznane 3 rozety organizacji “AA”

W sierpniu 2012 roku podjąłem decyzję o spróbowaniu swoich sił na stanowisku szefa kuchni, zaś w listopadzie 2012 roku rozpocząłem pracę we Francji w kurorcie narciarskim „3 Doliny” w miejscowości Meribel. Przez dwa sezony zarządzałem kuchnia w Barze „Barometer” zaś latem pracowałem jako samodzielny szef kuchni tapaz w Saint Remy de Provence w barze „Le Divin”.

Po drugiej zimie we Francji podjąłem decyzję o powrocie do ojczyzny. W Polsce znalazłem pracę w jednej z Lubelskich restauracji gdzie dzięki ciężkiej pracy i zgranej ekipie zostaliśmy wyróżnieni jedną czapką w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Milau.

Od 15 marca 2016 wraz z resztą pracowników tworzymy coś nowego pod nazwą Czarna Owca Gastro Pub gdzie od otwarcia staramy się gotować i tworzyć dania z najświeższych lokalnych produktów. Nie idziemy na ustępstwa jeżeli chodzi o jakość. Wszystkie składniki naszych dań są świeże i nie używamy półproduktów. Największą zapłatą za moje lata pracy w gastronomi jest zadowolenie naszych gości dlatego zawsze staramy się stawiać Waszą opinię na pierwszym miejscu.